Onderzoek KPMG: businesscase duurzame energieprojecten staat zwaar onder druk

4 juli 2025

De businesscase voor zon, wind en co-located batterijen dreigt onhoudbaar te worden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van KPMG in opdracht van Holland Solar, NedZero en Energy Storage NL. De drie brancheverenigingen luiden de noodklok: zonder spoedige beleidsaanpassingen dreigt de uitbouw van duurzame energie en opslag vast te lopen. Dit zet niet alleen de klimaatdoelen onder druk, maar ook de betaalbaarheid van energie en de strategische onafhankelijkheid van Nederland.

Drie oorzaken van een verslechterende businesscase

KPMG wijst op drie hoofdfactoren:

  1. Negatieve stroomprijzen, profiel- en onbalanskosten
  2. Macro-economische druk (zoals inflatie en rente)
  3. Stijgende ontwikkelkosten door lange doorlooptijden en netcongestie

De marktinkomsten van zon- en windprojecten nemen af door de toename van negatieve elektriciteitsprijzen. Co-located batterijen kunnen helpen, maar hun ontwikkeling blijft achter door onduidelijke regels, hoge transportkosten en vergunningenproblematiek.

Financierbaarheid onder druk

Hogere risico’s zorgen voor hogere rendementseisen en maken financiering lastiger. Meer projecten vallen af, het tempo van verduurzaming vertraagt en lokaal eigendom komt onder druk te staan. Het investeringsklimaat verslechtert – en dat is slecht nieuws voor zowel de energietransitie als voor de energierekening van burgers en bedrijven.

Oproep aan het kabinet

De sector roept op tot gerichte maatregelen om de businesscase te herstellen:

Slot

De businesscase staat onder druk, de tijd dringt. Het kabinet moet nu handelen om nieuwe zon-, wind- en batterijprojecten mogelijk én aantrekkelijk te houden. Alleen dan blijft de energietransitie op koers.

Het volledige rapport van KPMG is hier te vinden.

Holland Solar biedt het KPMG rapport aan Kamerlid Kröger