Logo

In beeld: Roy en Angenita Gieling, grondeigenaren Zonnepark Bloesemlaan

Sinds 2017 werken wij samen met de grondeigenaren van het fruitteeltbedrijf Wijk Oord: Roy en Angenita Gieling. Na een lang traject met verscheidene uitdagingen, staan er sinds eind 2022 ruim 15.000 panelen naast de perenboomgaard van Roy en Angenita. Naast het kweken van peren wordt hier nu bloesemenergie voor 2.500 huishoudens opgewekt.

Roy en Angenita tussen de perenbomen met op de achtergrond het zonnepark.

Lopend over het terrein van Roy en Angenita kom je langs 11 hectare conference peren, 7 hectare zonnepark, een woonerf en een koelhuis om de peren die geoogst zijn te bewaren. Maar als je goed kijkt, is er nog veel meer te zien. Overal vliegen bijen, hommels, vlinders en andere insecten, en hoor je het gemekker van schapen. Roy en Angenita zijn met hun fruitteeltbedrijf namelijk veel bezig met biodiversiteit. Dit vonden ze ook belangrijk bij de aanleg van een zonnepark.

Waarom hebben jullie gekozen voor een zonnepark?

Door grote concurrentie vanuit Oost-Europa was de teelt van onze appels niet meer rendabel. We hebben eerst overwogen om op die grond nog meer peren te telen. Maar door een hagelbui, ziekte of plaag kan je oogst verloren gaan of aangetast worden. Zo ben je met één gewas wel heel erg kwetsbaar. Door het zonnepark hebben we gekozen voor risicospreiding met een vast inkomen. De zon is een constante factor en schijnt elk jaar.

Daarnaast is ook de vrije tijd die we erbij hebben gekregen heel fijn. Het telen van peren is nu écht een hobby geworden waar we nog meer van genieten!

Wat voor afspraken m.b.t de grond hebben jullie gemaakt met TPSolar?

TPSolar huurt de grond van ons 25 jaar lang. Dit is even lang als de afgegeven vergunning van het zonnepark. Na deze periode kunnen we het contract verlengen of beëindigen. De panelen (of andere technologieën) zijn tegen die tijd waarschijnlijk nog veel beter. Of misschien willen wij de grond gewoon weer agrarisch gebruiken. In het contract staat in ieder geval dat bij het opruimen van het zonnepark, wij de grond terugkrijgen in dezelfde staat als waarin TPSolar het heeft gekregen. De toekomst zal het uitwijzen.

Welke voorwaarden waren voor jullie belangrijk wat betreft het zonnepark?

Het versterken van de biodiversiteit! We vonden het heel belangrijk dat het zonnepark zou worden vormgegeven met oog voor natuur. In eerste instantie waren wij een beetje bang door verhalen over een industrieel veld met een kale, droge bodem en weinig groen. Niets bleek minder waar! TPSolar heeft het zonnepark op een natuurvriendelijke manier ontworpen. Er worden bijvoorbeeld shiitakes onder de panelen gekweekt en schapen lopen als natuurlijke grasmaaiers over het zonnepark. Ook is er extra groen ingezaaid en zijn de panelen hoger en in een zuid opstelling geplaatst. Door de schapen, de natuurlijke strook rondom het zonnepark, de teelt onder de panelen en de bloemen komt alles echt tot leven. Het zonnepark is niet een dood iets, er leeft zoveel!

Wat vinden jullie van de samenwerking met TPSolar?

De samenwerking is goed! We vinden het erg fijn dat het een familiebedrijf is. Vanaf het moment dat Erik en René bij ons aan de keukentafel zaten, hebben we er meteen een vertrouwd gevoel bij gehad. Het is geen groot bedrijf, dus is het voor ons altijd duidelijk wie we waarvoor nodig hebben. En ook als we het niet weten, dan komt er altijd snel reactie. Alles bij TPSolar is in goed overleg geweest, ze hebben ons echt overal bij betrokken. We hebben in de ontwikkeling van het park wel wat tegenslagen gehad. Dat was zowel voor ons als voor TPSolar vervelend en duurde lang. Ze hebben dit altijd goed aangepakt en opgelost, ook voor ons. Zelfs nu het zonnepark er staat komen verschillende collega’s van TPSolar nog wel eens langs of bellen ze. Dat geeft ons een vertrouwd en goed gevoel.

Zouden jullie andere agrariërs hetzelfde advies geven? Wanneer wel of niet?

Ja. Wij zouden ze zeker hetzelfde advies geven; het geeft namelijk rust en zekerheid. Een stabielere bedrijfsvoering. Wij hebben nu ook extra tijd gekregen om buiten het bedrijf meer te ondernemen.

Het enige wat wij ons kunnen bedenken in welke situatie wij het niet zouden adviseren is als de grond midden in een woonwijk is. Het is namelijk wel fijn om het zonnepark een beetje afgelegen te hebben, zodat het wonen in de buurt leuk blijft voor jou en je buren.