Logo

Vuilstortplaats ideale plek voor een zonnepark

Concullega GroenLeven betoogde deze maand in een interview met Solar365 dat vuilstorten uitgelezen plekken zijn voor zonneparken. Op de Zonneladder staan vuilstortplaatsen momenteel een trede lager dan de Nederlandse daken, maar eigenlijk zouden beide dezelfde prioriteit moeten hebben.

Het realiseren van een zonnepark op een vuilstortplaats is niet ‘goedkoop’, omdat het bouwkundig en juridisch gezien complexe processen zijn. De benodigde SDE++ is echter zo ingericht dat het de goedkoopste varianten van zonne-energie stimuleert. In het interview tussen GroenLeven en Solar365 werd daarom gepleit om voor zonneparken op een vuilstortplaats een apart tarief binnen de SDE++ in te regelen. TPSolar is het volledig met GroenLeven eens en maakt zich hier ook graag hard voor.

Momenteel heeft TPSolar drie zonneparken gebouwd, waarvan twee op voormalige vuilstortplaatsen, namelijk Zonnepark Armhoede in Lochem en Zonnepark Transberg in Dordrecht. In 2020 werd ook voor Zonnepark Vluchtoord, een voormalige stortplaats in Uden, de omgevingsvergunning en SDE+ subsidie toegekend. Deze zonneparken zijn voorbeelden van slim omgaan met ruimte. Zij hebben allemaal een zogeheten dubbelfunctie: groene energie opwekken op gronden die ooit een plek waren om afval kwijt te raken.