TPSolar start met de bouw van haar deel van Zonnepark Zuidvelde in Drenthe

2 juli 2025

TPSolar is gestart met de bouw van haar deel van Zonnepark Zuidvelde. Dit project ligt in de gemeente Noordenveld en krijgt een opgesteld vermogen van 50 megawattpiek (MWp). Ter illustratie: dit is vergelijkbaar met het jaarlijkse stroomverbruik van zo’n 15.000 huishoudens. De jaarlijkse opbrengst is genoeg om ruim 6 miljoen elektrische auto’s volledig op te laden, of om 150 miljoen smartphones van stroom te voorzien. In 2023 verleende de gemeente Noordenveld een vergunning voor dit project. Naar verwachting levert het zonnepark begin 2026 groene stroom.

Bijdrage aan de duurzaamheidsambities van Noordenveld

De gemeente Noordenveld streeft ernaar om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Daarvoor is meer nodig dan alleen zonnepanelen op daken. Daarom zoekt de gemeente ook naar manieren om energie op te wekken in het landschap, op een zorgvuldige manier en met respect voor de omgeving.

In 2020 stelde Noordenveld spelregels op voor duurzame energieprojecten. Hierin staat onder meer dat inwoners moeten kunnen meepraten over plannen in hun omgeving én financieel moeten kunnen meedoen. Het zonnepark in Zuidvelde is volgens deze spelregels ontwikkeld.

Zonnepark Zuidvelde bestaat uit drie afzonderlijke delen van drie initiatiefnemers: Chint Solar, TPSolar en Ankehaar Solar. Zij kregen van de gemeente Noordenveld de opdracht om voor de drie zonneparken één integraal plan en ontwerp te maken. De gemeente zag bij het zonnepark koppelkansen voor natuur en ecologie, meervoudig ruimtegebruik en aansluitmogelijkheden op het net.

Ecologische meerwaarde

Bij het ontwerp van het zonnepark is nadrukkelijk rekening gehouden met de dieren en het bestaande groen in het gebied. In het bijzonder is gekeken naar de leefomgeving van akkervogels, zoals de patrijs en de veldleeuwerik. Het plan is opgesteld in nauwe samenwerking met Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels (GKA).

Het resultaat is dat het zonnepark een ruime landschappelijke inpassing krijgt, met kilometers aan bloemrijke akkerranden, keverbanken en struweel. Deze brede groenstroken zorgen niet alleen voor een natuurlijke afscherming van het park, maar dragen ook bij aan de biodiversiteit in het gebied. Uniek is dat op delen van het terrein brede (open)rijen tussen de zonnepanelen worden aangehouden en dat er grote gedeelten helemaal vrij van panelen blijven. Zo worden er rijafstanden gehanteerd van wel 5 meter breed (ongeveer twee keer zo groot als wat gangbaar is) en wordt er tussen het zonnepark van TPSolar en Ankehaar Solar een open gebied ingericht voor akkervogels van ongeveer 6 voetbalvelden groot. Dit is op deze schaal zeldzaam in Nederland.

Maatschappelijke meerwaarde

Omwonenden zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van het zonnepark. Tijdens meerdere bijeenkomsten konden zij meepraten over de locatie, het ontwerp en de landschappelijke inpassing. Daarnaast kunnen inwoners van de gemeente ook financieel profiteren. Zo komt er een gebiedsfonds ten bate van de omgeving. Ook worden er gesprekken gevoerd tussen TPSolar, energiecoöperatie Noordseveld (ECN) en een gemeentelijke projectleider om het lokaal eigenaarschap vorm te geven. Mocht dit het realiseren van 50% lokaal eigendom niet haalbaar blijken door het verwerven van de helft van de aandelen, dan zal worden gekeken naar alternatieven. Door obligaties kunnen inwoners bijvoorbeeld alsnog financieel deelnemen.

Samenwerking met lokale bedrijven

Na het verkrijgen van de vergunningen, de toekenning van de SDE++-subsidie, de financiering en diverse onderzoeken (onder meer naar bodem en archeologie), is de bouw nu gestart. Deze zal enkele maanden duren. TPSolar ontwikkelt, financiert, beheert én bouwt haar zonneparken zelf. Daarbij wordt bewust samengewerkt met lokale en regionale bedrijven, bijvoorbeeld voor de verhuur van machines, catering, schoonmaak, grondverzet en de aanleg van de landschappelijke inpassing.

Meer weten hierover? Bekijk de video’s van TPSolar over de bouw en de samenwerking met lokale bedrijven bij eerdere projecten.