Logo

Geen SDE++ voor duurzame projecten?

In de aankomende SDE++ subsidieronde voor duurzame energie is er een nieuwe categorie toegevoegd, namelijk Carbon, Capture & Storage (CCS). Deze categorie houdt zich bezig met de afvang en opslag van CO₂, oftewel het afvangen en ondergronds opslaan van kooldioxidegas dat vrijkomt bij de verbranding van (fossiele) brandstoffen.

De voorspelling is dat tijdens deze SDE-ronde een groot deel van de subsidie naar CCS toe zal gaan. Iets wat niet wenselijk is in de voortgang van de Nederlandse energietransitie, want veel duurzame energie projecten zoals Zon op dak, Zon op land en Windenergie zullen hierdoor niet doorgaan. Deze projecten staan in de startblokken, maar door CCS zullen ze waarschijnlijk minimaal 1 jaar moeten wachten tot de volgende SDE-ronde in 2021.

Een tijdelijke oplossing is om een afzonderlijke subsidie in te stellen, zodat CCS wel wordt benut maar dat tegelijkertijd de andere duurzame projecten zoals wind- en zonprojecten niet worden uitgesloten.

TPSolar is niet de enige die zich zorgen maakt en zich hier hard voor maakt. Samen met duurzame ontwikkelaars Solarfields, KiesZon, GroenLeven en Sunrock, maken wij ons sterk dat de voorgenomen klimaatdoelstellingen geen vertraging oplopen.

Voor meer achtergrondinformatie, zie:

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i22414/solarfields-enorme-hoeveelheid-zonne-energieprojecten-in-gevaar-door-verbreding-sde