Logo

In beeld: Barry Lamers, assetmanager van TPSolar

TPSolar ontwikkelt, financiert, bouwt en beheert haar eigen zonneparken. Sinds 2022 houdt Barry in de functie van assetmanager alle bestaande zonneparken van TPSolar in de gaten. Door zijn functie reist hij door heel Nederland. Zo controleert hij of alles goed gaat op de zonneparken en of alles werkt zoals het zou moeten.

Als assetmanager ben ik het eerste aanspreekpunt voor alle zonneparken van TPSolar. Ik ben verantwoordelijk voor het operationele en financiële beheer. Hierbij kan je denken aan de verzekering, techniek of het groenonderhoud. Gaat alles bijvoorbeeld goed met de aangeplante haag en hoe gaat het met de stroomopbrengst? Om dit in goede banen te leiden werk ik samen met verschillende (lokale) bedrijven. Met regelmaat bezoek ik daarom onze zonneparken, vooral om gevoel te hebben en inzicht te houden in hoe het ervoor staat.

Barry wandelend over Zonnepark Lungendonk

Over het algemeen is mijn werkweek verdeeld tussen dagen dat ik op kantoor zit en dagen dat ik op een zonnepark rondloop. Doorgaans ben ik 2 dagen ‘in het veld’ te vinden. Op die dagen heb ik contact met verschillende stakeholders. Zo spreek ik bijvoorbeeld onze elektrotechnicus of groenbeheerder. Daarnaast houd ik korte lijntjes met de grondeigenaren en de omwonenden van onze zonneparken. Naast een kopje koffie en contact onderhouden, kunnen we ook sparren of zij nog ergens tegenaanlopen. Dit los ik dan graag op.

Op kantoor ben ik druk bezig met standaard administratieve en financiële zaken, maar heb ik ook overlegmomenten met diverse collega’s. Daarin sparren we onderling ook veel over toekomstige zonneparken, zodat thema’s waar ik in de operationele fase tegenaanloop soms al in de ontwikkelfase van een nieuw project meegenomen kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de afstanden waarmee de toekomstige groenbeheerder met machines goed over het terrein kan bewegen. Dit is de kracht van TPSolar: we doen alles van A tot Z, waardoor het totale plaatje van begin tot eind in beeld blijft.

Met assetmanagement ligt de focus vooral op stakeholdermanagement. Samen met lokale partners en bedrijven moet alles wat is bepaald tijdens de ontwikkeling en bouw van een project goed tot uitvoering worden gebracht. Wanneer hier onvoldoende aandacht voor is kan dit negatieve gevolgen hebben voor het betreffende zonnepark. Zo maken wij bijvoorbeeld afspraken met de stroomleverancier over de stroom van de panelen. Ook voor TPSolar is het belangrijk dat de afspraken van het zonnepark worden nagekomen. TPSolar blijft namelijk mede-eigenaar van de zonneparken, en blijft als bedrijf dus betrokken en het primaire aanspreekpunt.

Elke werkdag is anders. Waar ik het ene moment compleet met veiligheidslaarzen en bouwhelm over een zonnepark in aanbouw loop, ben ik het andere moment in overleg met een netbeheerder over congestie. Daarnaast is het heerlijk om buiten rond te lopen en te zien hoe de natuur ook gebruik maakt van de zonneparken. Vooral in de lente en in de zomer is het erg leuk om op een zonnepark rond te lopen. Dan staat namelijk alles in bloei en zoemen er talloze insecten.

Helaas worden wij ook op onze zonneparken vaker geconfronteerd met (koper)diefstallen. Ik werk met verschillende partijen die direct naar de locatie gaan om deze zaken op te lossen, maar toch vind ik het belangrijk om er op die momenten juist zelf ook te zijn. Ik ben uiteindelijk degene die aangifte doet en regelt dat alle kabels vervangen worden. Dit kost vaak veel tijd en ook voor het zonnepark heeft het financiële gevolgen. Soms ligt namelijk een groot deel van het zonnepark er hierdoor even uit. Dit zorgt voor negatieve energie. 

Zonnepark Armhoede in Lochem is zeker mijn favoriet. Dat zonnepark is gebouwd op een oude vuilstort en is dus daadwerkelijk een forse bult. Door de wisselende paneelopstellingen en een diversiteit aan oriëntaties en hellingshoeken, is dit zonnepark technisch uitdagender. Deze uitdaging vind ik erg leuk.

Daarnaast is het voor mij fijn dat er nog een oud weeghuisje staat, waar je voorheen je gestorte afval moest afrekenen. Gekscherend noem ik dit huisje wel vaker mijn derde kantoor, naast de eigenlijke kantoren in Lijnden en Veldhoven.

Ik kijk erg uit naar de groeiende verantwoordelijkheid in mijn functie. Op het moment dat ik in 2022 begon bij TPSolar waren er 5 zonneparken operationeel. In 2024 zijn dat er 8 en de komende jaren worden het er alleen maar meer. Dat alles vraagt om een verdere professionalisering en structurering. Ook verandert de energiemarkt en worden zonneparken op een heel andere manier ontwikkelt als voorheen. Samenwerken met lokale energiecoöperaties of de stroom die direct van het zonnepark geleverd wordt aan een lokaal bedrijf om netcongestie te verminderen. Daarnaast kijk ik erg uit naar de energieopslagsystemen waar zusterbedrijf TPStorage nu mee bezig is en waar ik in de toekomst ook voor verantwoordelijk zal zijn.