Logo

In beeld: Lennart van Daal, constructiemanager van TPSolar

Veiligheidslaarzen, een bouwhelm op en een fluorescerend gele jas aan. Lennart is in 2022 begonnen met zijn functie als constructiemanager bij TPSolar. TPSolar ontwikkelt, maar bouwt haar zonneparken namelijk ook zelf. Lennart speelt daar een grote rol in.

Als constructiemanager ben ik tijdens de ontwikkelfase van onze zonneparken op de achtergrond aanwezig. Ik kijk bijvoorbeeld mee of de plannen die mijn collega-ontwikkelaars bedenken, ook (bouw)technisch uitvoerbaar zijn. Zo beloven we geen dingen die uiteindelijk technisch niet uitvoerbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan afstanden tussen de panelenrijen of de hoeveelheid transformatorhuisjes.

Wanneer alle benodigde vergunningen verleend zijn, treed ik naar de voorgrond. Vanaf dat moment ben ik verantwoordelijk voor de bouw van het zonnepark en het inkopen van de juiste componenten. Ik begeleid de bouw en de onderaannemers die daarbij betrokken zijn, zodat het zonnepark gebouwd wordt zoals het ontworpen en vergund is.

Elke dag is anders en daarmee is geen week hetzelfde. Ik ben dagelijks bezig met de technische en ecologische uitdagingen welke het realiseren van grootschalige zonneparken met zich meebrengen.

Wel is er een groot verschil in of ik tijdens de ontwikkelfase, of tijdens de bouwfase van een zonnepark betrokken ben. Tegen het einde van de ontwikkelfase reis ik voornamelijk heen en weer tussen de kantoren in Lijnden en Veldhoven. Ook bezoek ik dan regelmatig de grondeigenaren die bij het zonnepark betrokken zijn. In de bouwperiode van een zonnepark ben ik echt 5 dagen per week op dat betreffende zonnepark en  is het uitzonderlijk als ik op kantoor ben. Ik zit dan voornamelijk elke dag in ‘mijn eigen kantoor’: in de bouwkeet op de bouwplaats. Zo houd ik overzicht over het proces en kan ik meteen schakelen als dat nodig is.

Als constructiemanager sta ik centraal tussen de ontwikkeling en een operationeel zonnepark. Ik ben een belangrijke schakel voor het uitvoeren en mogelijk maken van plannen, afspraken, ontwerpen en ideeën. Daarnaast vervult een constructiemanager op de bouwplaats een belangrijke rol, namelijk het bewaren van het totale plaatje. Het is belangrijk dat ik het aanspreekpunt ben, waardoor ik alle betrokken partijen kan coördineren, de planning kan bijschaven waar nodig en zodat het zonnepark volgens de juiste vergunnings- en kwaliteitsnormen wordt opgeleverd.

Ik vind het vooral erg leuk om de plannen, waar vaak al jaren aan gewerkt is, tastbaar te maken! Ontwikkelaars komen dan kijken bij mij op de bouwplaats en het is geweldig om door hun ogen de plannen tot leven zien te komen. We realiseren functionele, maar vooral ook ecologisch verantwoorde zonneparken. Ik vind het prettig om daar mijn steentje aan bij te dragen.

Ik krijg vaak te maken met misopvattingen over zonneparken, terwijl ik het juist als technisch goed uitvoerbaar en een snelle oplossing voor de energietransitie zie.

Uitdagingen zoals het uitlopen van planningen, wisselvallig weer en afspraken met onderaannemers zijn soms ook frustrerend, maar het is nooit een reden waardoor ik mijn werk minder leuk vindt. Het zorgt ook juist wel weer innovatief denken, en een record aantal ritjes naar de wasstraat met mijn Tesla!

Ik heb er zelfs twee! Dit jaar hebben we namelijk voor het eerst twee zonneparken in één jaar (en ook nog eens tegelijkertijd) gebouwd. Dit zijn de twee zonneparken in Beuningen. Tijdens het bouwen van deze twee projecten, heb ik met erg veel uitdagende en nieuwe facetten te maken gekregen. Hierdoor heb ik als constructiemanager, maar ook wij als TPSolar, weer veel nieuwe kennis opgedaan. Met de nodige uitdagingen hebben we nu wel mooi twee mooie zonneparken staan, waar ik trots op ben. Het eindresultaat geeft weer nieuwe energie voor onze volgende projecten.

Ik zie een zonnige toekomst tegemoet met ons professionele en gezellige team. Gezamenlijk zullen we de komende jaren opschalen, waardoor ik ook meer projecten tegelijkertijd zal gaan bouwen en managen. Alleen dan niet altijd met het geluk van twee zonneparken zó dicht bij elkaar als in Beuningen.

Wil je weten hoe het bouwen van twee zonneparken tegelijk verliep? Kijk dan de onderstaande video, waar Lennart ons meeneemt achter de schermen bij de bouw van Beuningen.