Logo

Investeer nu in ZonneDelen Zonnepark Lungendonk

De financiering voor Zonnepark Lungendonk TPSolar in het Brabantse dorp Lierop is van start gaan. Via ZonnepanelenDelen zal €700.000 worden opgehaald door de uitgifte van ZonObligaties. Het zonnepark krijgt bijna 26.000 zonnepanelen met een totaal vermogen van 12 MWp en gaat stroom leveren aan 3.300 huishoudens. In dit blog vertellen we meer over dit project.

Eerste productie verwacht in november
Gemeente Someren heeft een omgevingsvergunning verleend aan TPSolar voor een zonnepark op een perceel aan de Lungendonk in Lierop. De voorbereidingen voor het zonnepark zijn al gestart. De productie van de eerste zonnestroom die voor de ZonneRente in aanmerking komt wordt in november 2021 verwacht. Als het project is opgeleverd wordt de monitoring aangesloten en is de zonnestroom productie van de zonnepanelen 24/7 te volgen voor de investeerders via de persoonlijke portal MijnStroom en de ZonneDelen app.

Biodiversiteit met groenstroken en bijenhotels
Het park gaat naast het opwekken van zonnestroom ook een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Dit past goed binnen het beleid van de Gemeente Someren wat stelt dat minimaal 10% van het gebied van zonneparken voor landschappelijke inpassing moet worden ingezet. Zonnepark Lungendonk TPSolar overtreft deze voorwaarde ruimschoots, door in totaal 23% van het perceel in te zetten voor de groeninrichting. Een brede, natuurlijke groenbuffer scheidt de aangrenzende woningen van het terrein. Daarnaast komt er een bloemrijke strook die midden over het park loopt waarop meerdere grote bijenhotels zullen worden geplaatst. Ook zal er rondom het zonnepark bloemrijk grasland ingezaaid worden.

Speciaal aan dit park
Om de inwoners van Someren te laten profiteren krijgen zij voorrang bij het investeren in het zonnepark. Zij hebben 14 dagen de tijd om te investeren, ook als het project in die tijd al 100% heeft opgehaald. Daarnaast ontvangen de eerste 20 investeerders die een bedrag inleggen van € 5000 of meer een extra ZonneDeel ter waarde van 25 euro bij de uitgifte.

Financiële participatie door zonobligaties
De financiering van Zonnepark Lungendonk wordt voor een groot deel opgehaald door burgerparticipatie via ZonnepanelenDelen: het grootste platform voor investeringen in zonne-energie. Particulieren investeren via ZonObligaties op naam, de zogenaamde ZonneDelen. Voor €25 koop je al een ZonneDeel en profiteer je direct van de opgewekte zonnestroom. Het rendement van een ZonneDeel beweegt mee met de stroomprijs en de hoeveelheid opgewekte zonnestroom.

Verduurzamen en vergroenen
“Het nieuwe zonnepark wordt niet alleen voor, maar ook een beetje van de inwoners van Lierop”, zegt Sven Pluut, directeur van ZonnepanelenDelen. “Eind juli start de burgerparticipatie. Inleggen kan al vanaf 25 euro. Jaarlijks krijg je rendement uitgekeerd gebaseerd op de opgewekte stroom”.

Rene Hendriks, eigenaar van TPSolar, vult aan: “Naast het produceren van zonnestroom, goed voor het verbruik van ruim 3.300 huishoudens, leveren we ook een bijdrage aan de biodiversiteit door 2,4 hectare van de in totaal 11 hectare van groen te voorzien. Verduurzamen én vergroenen gaan bij dit park hand in hand”.

Daarnaast ontvangen alle omwonenden in een straal van 500 meter van het zonnepark een gratis ZonneDeel ter waarde van 25 euro.