SAVE THE DATE! Op zaterdag 20 september 2025 openen tientallen duurzame energieprojecten hun deuren tijdens de landelijke Open Energiedag. Dit jaar doet TPSolar mee met Zonnepark Kriekampen in Oirschot. Wij organiseren dan ook meteen de feestelijke opening. Kom jij ook?
Meer informatie en aanmelden kan via: https://www.tpsolar.nl/open-energiedag/
Zonnepark Kriekampen ligt in de gemeente Oirschot, tussen de snelweg A58 en het Wilhelminakanaal. Het zonnepark is circa 25 hectare groot en heeft een vermogen van circa 35 MWp. Ter indicatie, dit staat gelijk aan het jaarverbruik van bijna 10.000 gemiddelde Nederlandse huishoudens. Of een ander leuk voorbeeld: de jaarlijkse Lichtjesroute in Eindhoven verbruikt naar schatting enkele tienduizenden kWh aan stroom. Zonnepark Kriekampen wekt dat in minder dan een uur op!
Bijdrage aan energiedoelen van gemeente Oirschot
Het doel van gemeente Oirschot is om in 2040 energieneutraal te zijn. Om dit te behalen, zet de gemeente in op energiebesparing en zonnepanelen op daken, maar ook op grootschalige duurzame energieprojecten, zoals zonneparken. Het beleidskader van de gemeente (2020) waarin staat hoe, waar en hoeveel zonne- en windenergie opgewekt kan worden, staat hier. Naar aanleiding van dit beleidskader, heeft de gemeenteraad van Oirschot op 1 juni 2021 Kriekampen aangewezen als zoekgebied voor de ontwikkeling van zonneparken. In dit zoekgebied heeft TPSolar het plan gemaakt voor Zonnepark Kriekampen. Het zonnepark vormt een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van de gemeente Oirschot en de provincie Noord-Brabant.
Duurzame energie met oog voor natuur
Het totale plangebied is 25 hectare groot, waarvan 19 hectare binnen het hekwerk wordt ingericht voor de technische installatie. Het overige gebied wordt benut voor groenvoorzieningen, waaronder kilometers aan nieuwe hagen en bomen. Er zijn ongeveer 13.000 nieuwe planten en bomen aangeplant. Ook komt er een nieuw wandelpad, en wordt op verschillende manieren rekening gehouden met de dieren in het gebied. Zo is er een keverbank aan de rand van het zonnepark aangelegd en zijn er brede stroken met bloemen en kruiden ingezaaid.



Slim ontworpen en netvriendelijk
Vanwege de toenemende druk op het elektriciteitsnet is het zonnepark ontworpen met netvriendelijkheid in gedachten. Zo zijn er twee typen paneelopstellingen: een zuid-opstelling en een zogeheten ‘vlinderopstelling’. Dit om de belasting van de kabel van het zonnepark te beperken en de opwek gelijkmatiger over de dag te verdelen. Ook zal er in de toekomst een energieopslagsysteem aan het zonnepark worden toegevoegd. Simpel gezegd slaat de batterij de elektriciteit op wanneer deze niet nodig is en levert deze stroom op de momenten dat er wel behoefte aan is.
Samenwerking met lokale en regionale bedrijven
TPSolar werkt waar mogelijk met lokale en regionale partners. Voor de bouw, het beheer en onderhoud zijn onder andere Oirschotse bedrijven Heerebeek Cultuurtechniek (groenaanleg) en Jan de Kroon (grondverzet) ingeschakeld. Zelfs de schaapskudde die het terrein begraast, komt uit de regio (Rob Adriaans Schapenhouderij, Eindhoven). TPSolar gaat daarin altijd opzoek naar partners waar een langdurige samenwerking mee kan worden aangegaan. Het zonnepark staat er namelijk 25 jaar lang en gedurende de exploitatietermijn is het prettig om snel te kunnen schakelen met bedrijven in de buurt.
Acht grondeigenaren
Een cruciale rol in de totstandkoming was weggelegd voor acht lokale grondeigenaren. Zij hebben een deel van hun gronden ingezet voor het zonnepark om zo te investeren in de toekomst van hun boerenbedrijf. Eén van deze grondeigenaren is Van Gerven Asperges, op een steenworp afstand van het zonnepark. Over hun beweegredenen om een deel van hun gronden in te zetten zeggen zij het volgende: “Het idee van een zonnepark op onze gronden ontstond zo’n 8 jaar geleden. We zagen kansen; het zijn droge gronden, geen hoogwaardige akkers. Ze zijn bijvoorbeeld ongeschikt voor de teelt van asperges. Ook liggen ze in een dode hoek, tussen de snelweg en het Wilhelminakanaal in. Er woont niemand, er komt bijna niemand en de gronden zijn moeilijk bereikbaar voor landbouwmachines. Met dit zonnepark investeren we in de toekomst.”

Hoe inwoners van Oirschot nog meer profiteren van dit zonnepark
Wij hebben gezocht naar een samenwerking met de energiecoöperatie KempenStroom voor het bewerkstelligen van 50% lokaal eigendom. Het bestuur van KempenStroom heeft in januari 2025 een ledenraadpleging gedaan of zij wel of niet deelnemen aan Zonnepark Kriekampen. Het eindadvies van het bestuur was Niet Deelnemen, gezien de risico’s van het project en de financiële positie van de coöperatie. Het bestuur van KempenStroom en TPSolar zijn teleurgesteld dat de samenwerking voor Zonnepark Kriekampen geen doorgang kan vinden. Wel staat KempenStroom achter haar besluit: het is op dit moment de enige juiste en verstandige beslissing voor de coöperatie en haar leden.
Omwonenden en inwoners van de gemeente Oirschot krijgen, nu het voor de energiecoöperatie niet gelukt is om deel te nemen aan de project B.V. van het zonnepark, de mogelijkheid om met voorrang te investeren via obligaties in het zonnepark. Eerder werkten wij hiervoor samen met ZonHub (voorheen: ZonnepanelenDelen). Bij obligaties zijn er weinig risico’s, doordat er afspraken zijn gemaakt over een vast rendement voor een vaste looptijd. TPSolar streeft ernaar om deze crowdfunding later dit jaar open te stellen.
Er wordt momenten een omgevingsfonds opgericht, welke is gekoppeld aan de groene stroom die er met het zonnepark wordt opgewekt en is bedoeld om de bewoners uit het gebied mee te laten delen in de opbrengsten. Het is aan de omgeving zelf om te beslissen waar het bedrag van het omgevingsfonds naartoe gaat, bijvoorbeeld een mooi wandelpad, een speeltuintje of betere isolatie voor de woningen in de buurt. Eind vorig jaar organiseerden wij hierover, samen met KempenStroom, een informatiebijeenkomst. Met een aantal bewoners zijn wij toen in gesprek gegaan over hoe wij dit kunnen organiseren en waar de opbrengsten aan besteed zal kunnen worden. We hebben naderhand een fonds regelement met ‘spelregels’ uitgewerkt. De opzet is dat KempenStroom het fonds beheerd, maar dat er jaarlijks met omwonenden besloten wordt over de daadwerkelijke besteding. Er volgt nog een vervolgbijeenkomst om dit verder aan te buurt toe te lichten. Het streven is dat er in mei 2026 een eerste afdracht aan het fonds wordt gedaan.
Er wordt ook een duurzaamheidsfonds opgericht. Net als het omgevingsfonds zal er ook jaarlijks een bedrag worden gestort in het duurzaamheidsfonds van de gemeente. Hiermee zullen verschillende initiatieven op het gebied van duurzaamheid worden ondersteunt.
Er is sprake van lokale stroom afname. De groene stroom van Zonnepark Kriekampen wordt de eerste paar jaar geleverd aan de (groene)energiemaatschappij Scholt Energy uit Eindhoven. Zij zijn een energieleverancier met meer dan 12.500 bedrijven als klanten.
Naast grootschalige duurzame energieprojecten zoals zonneparken, zijn ook zonnepanelen op daken belangrijk. TPSolar heeft daarom een deel van de aanschafkosten van de zonnepanelen op daken van bewoners in het gebied voor haar rekening genomen. Dit noemen wij een zon-op-dak aanbod voor de inwoners rondom het zonnepark. Dit voorstel hebben alle omwonenden binnen 500 meter van het zonnepark m.b.t. al geïnstalleerde of nog te installeren zonnepanelen op hun dak ontvangen, en hield in dat zij een financiële tegemoetkoming van €1.000 euro ontvingen. Omwonenden hebben nog t/m eind 2025 om hier gebruik van te maken.

Contact
Heeft u een vraag omtrent Zonnepark Kriekampen in Oirschot?
Neem dan contact op met asset manager Barry Lamers
kriekampen@tpsolar.nl of 023 741 01 44