Logo

Omgevingsvergunning Zonnepark Vluchtoord Uden

Gemeente Uden heeft een omgevingsvergunning verleend aan TPSolar voor een zonnepark op de gesloten vuilstortplaats aan de Vluchtoordweg. Het zonnepark-initiatief biedt ruimte aan ongeveer 13.700 panelen, waarmee circa 6,9 MWp stroom kan worden opgewekt. Dit staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 1.900 huishoudens.

Tweede TPSolar zonnepark in Uden
Het is het tweede zonnepark van TPSolar in de gemeente Uden. In 2018 realiseerde wij al zonnepark Hoogveld, dat met circa 43.000 zonnepanelen stroom opwekt voor zo’n 3.500 huishoudens. Beide zonneparken zullen een substantiële bijdrage leveren aan de ambitie van de Gemeente Uden om in 2035 energieneutraal te zijn.

Derde zonnepark op een voormalige vuilstortplaats
De stortplaats op de Vluchtoordweg is 10 jaar geleden afgedekt. Aan één zijde van de 18 meter hoge heuvel is een ski- en snowboardvereniging gevestigd. Op de overige 9 hectare is toestemming verleend om zonnepanelen te plaatsen. Het bouwen van een zonnepark op een gesloten stortplaats is een complex proces, zo moeten er bij de aanleg zeer veel voorzorgsmaatregelen genomen worden. Zonnepark Vluchtoord is echter al het derde stortplaatsproject van TPSolar. In 2018 bouwde wij al een park op stortplaats Transberg in Dordrecht en in december 2019 is ook de bouw van ons zonnepark op stortplaats Armhoede in Lochem afgerond.

Participatie
TPSolar biedt verschillende manieren aan waarop inwoners van Uden en bedrijven in de regio kunnen meeprofiteren van het beoogde Zonnepark Vluchtoord. Zo kan men financieel participeren, steunt TPSolar zon-op-dak projecten en wordt er samengewerkt met de skivereniging. Ook inventariseren wij welke lokale partijen en initiatieven zouden kunnen bijdragen aan de bouw, het beheer en/of onderhoud van het zonnepark. Ook voor dit project wil TPSolar verder gaan samenwerken met een energiemaatschappij die een platform biedt waarop lokale klanten stroom kunnen betrekken van lokale producenten, zoals het zonnepark.