Logo

Succesvolle opening van Zonnepark Bloesemlaan

25 mei 2023

Zonnepark Bloesemlaan in Zeewolde levert al een aantal maanden groene stroom aan het net. Op woensdag 24 mei 2023 vond de officiële feestelijke opening van het zonnepark plaats. Het zonnepark opende op deze dag haar deuren voor omwonenden, betrokken en overige geïnteresseerden. Samen met de hulp van verschillende lokale en regionale bedrijven is het zonnepark aan de Bloesemlaan gerealiseerd. Alle reden voor een feestje!

De opening was een succes en werd bijgewoond door circa 80 personen, zowel jong als oud. Het zonnepark werd officieel geopend met een toespraak van René Hendriks (directeur TPSolar) en Connor Hendriks (projectmanager TPSolar). Vervolgens sloten Connor en grondeigenaar Angenita Gieling symbolisch met een reuzestekker het zonnepark aan.

v.l.n.r. Angenita Gieling (grondeigenaar) en Connor Hendriks (projectmanager TPSolar)

Zonnepark Bloesemlaan
In 2017 begon het contact met de grondeigenaren van het fruitteeltbedrijf Wijk Oord. Na een lang traject met verscheidene uitdagingen, bestaat het zonnepark nu uit ruim 15.000 panelen en wekt groene stroom op voor 2.500 huishoudens. Hierdoor levert het zonnepark een mooie bijdrage aan de duurzaamheidsambities van de gemeente Zeewolde. Naast het opwekken van groene stroom, stimuleert het zonnepark ook de biodiversiteit op en rondom het zonnepark. Zo is er een bloem- en kruidenrijke strook ingezaaid, worden er meerdere bijenhotels geplaatst én hebben de panelen extra brede afstanden tussen de rijen.

De collega’s van TPSolar verzorgden tijdens de opening verschillende rondleidingen over het terrein, tussen de zonnepanelen en langs de boomstammen met de shiitakes. Aanwezigen vonden het interessant om meer te weten te komen over de biodiversiteit en de agrarische toepassing op het zonnepark. Ook de schapen en lammetjes in de vorm van ‘natuurlijke grasmaaiers’ deden het goed bij de bezoekers.

Hulp van lokale bedrijven
Niet alleen tijdens het ontwikkelen, maar ook tijdens de opening zelf werd de hulp ingeschakeld van lokale bedrijven. Gedurende de opening werden verschillende hapjes en drankjes verzorgd door een frietkraam en drankwagen van Troostcatering uit Zeewolde. Een lokale bakster uit Zeewolde had voor de opening speciale ‘zonnepark cupcakes’ gemaakt, met plaatjes van zonnepanelen, schapen, bijtjes, de zon en een peer. De peer staat symbool voor de peren die geteeld worden op het fruitteeltbedrijf van de grondeigenaar naast het zonnepark.

Daarnaast ontvingen de eerste 30 bezoekers een duurzame goodiebag, met daarin onder andere een bloemenbom, een flesje perensap, en een lokaal gebrouwen biertje van de Flevopolder.