Logo

Succesvolle opening van Zonnepark Lungendonk

Zonnepark Lungendonk in Someren levert al een aantal maanden groene stroom aan het net. Op woensdag 25 mei 2022 vond de officiële feestelijke opening van het zonnepark plaats. Het park opende op deze dag haar deuren voor omwonenden, betrokkenen en overige geïnteresseerden. Het park is voor 50% eigendom van Janssen de Jong Projectontwikkeling. De andere 50% is in handen van TPSolar. Samen met de hulp van verschillende lokale en regionale bedrijven is het zonnepark aan de Lungendonk gerealiseerd. Alle reden voor een feestje!

De opening was een succes en werd bijgewoond door circa 90 personen, zowel jong als oud. Lees hier de blog geschreven door een aanwezige ZonnepanelenDeler. Het park werd officieel geopend met een toespraak en openingshandeling van René Hendriks (directeur van TPSolar), Louis Swinkels (wethouder van gemeente Someren) en Mark van Doorn (algemeen directeur van Janssen de Jong Projectontwikkeling). Met z’n drieën sloten zij symbolisch met een enorme stekker het zonnepark aan. “Laat de zon maar schijnen!”, prees wethouder Swinkels.

V.l.n.r. Louis Swinkels (wethouder gemeente Someren), René Hendriks (directeur TPSolar) en Mark van Doorn (algemeen directeur Janssen de Jong Projectontwikkeling).

Samenwerking TPSolar & Janssen de Jong Projectontwikkeling
René Hendriks van TPSolar verwelkomde alle aanwezigen en nam in zijn toespraak de tijd om alle bedrijven en personen te bedanken die op hun manier een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het zonnepark. Wat bijzonder is aan het zonnepark is de samenwerking tussen TPSolar en Janssen de Jong Projectontwikkeling. Het is namelijk voor het eerst dat de projectontwikkelaar, gespecialiseerd in woningbouwprojecten en met vestigingen in Son en Breugel, Arnhem, Utrecht en Hengelo, mede-eigenaar is van een zonnepark.

Mark van Doorn, algemeen directeur Janssen de Jong Projectontwikkeling: “Ik vind het ontzettend bijzonder dat ik hier nu sta. Normaal leveren wij woningen op, maar wij vinden het als bedrijf heel leuk om nieuwe dingen te doen en iets voor elkaar te krijgen. Ik vind dat dit een heel mooi project geworden is, met goede communicatie met de omgeving en een mooie inpassing van het park. We dragen ook op deze manier bij aan een duurzamere samenleving.”

Gemeente Someren
Het zonnepark bestaat uit 26.000 zonnepanelen en wekt groene stroom op voor ruim 3.300 huishoudens. Hierdoor levert het zonnepark een flinke bijdrage aan de duurzaamheidsambities van de gemeente. Wethouder Louis Swinkels van gemeente Someren: “Gemeente Someren is trots op dit eerste grote zonnepark, want de wereld vraagt nu om nieuwe duurzame energie. De landschappelijke inpassing, waterberging en de inheemse planten in combinatie met het goed afstemmen met de omgeving, is hier heel goed aangepakt en zeker geslaagd. Dat maakt het zonnepark een hele mooie start van ons beleid.”

Bij de inrichting van het zonnepark is daarnaast aandacht besteed aan het stimuleren van de biodiversiteit en natuur. Zo scheidt een brede en natuurlijke groenbuffer de aangrenzende woningen van het terrein. Daarnaast loopt er een bloemrijke strook midden over het park, waarop meerdere grote bijenhotels zijn geplaatst. Rondom het zonnepark is bloemrijk grasland ingezaaid. De collega’s van TPSolar verzorgde tijdens de opening verschillende rondleidingen over het terrein, tussen de zonnepanelen en deze groenstroken door. Aanwezigen vonden het interessant om hier meer over te weten te komen. Ook de schapen in de vorm van ‘natuurlijke grasmaaiers’ deden het goed bij de bezoekers.

Hulp van lokale bedrijven
Niet alleen tijdens het ontwikkelen, maar ook tijdens de opening zelf werd de hulp ingeschakeld van lokale bedrijven. Gedurende de opening werden verschillende hapjes en drankjes verzorgd door een dranktruck uit Helmond en een frietwagen uit Someren. Een lokale bakster uit Helmond had voor de opening speciale ‘zonnepark cupcakes’ gemaakt. Daarnaast ontvingen de eerste vijftig bezoekers een duurzame ‘goodiebag’, met daarin onder andere een bloemenbom, duurzame boerderij chips en een lokaal gebrouwen biertje uit Someren met de toepasselijke naam “Eeuwig Zon”.