TPSolar en Energiecoöperatie Enschede Energie werken al geruime tijd samen aan de ontwikkeling van een zonnepark in de Broekheurne. De locatie kwam in beeld omdat het zogeheten huisvuilgronden betreft. Via de energiecoöperatie kunnen inwoners van Enschede straks mede-eigenaar worden van het zonnepark in de Broekheurne. Op deze informatiepagina vind je alle beschikbare informatie over het project.
Ontwerp
Vergunning
SDE++ subsidie
Bouw
Realisatie
Waar bevindt zich het geplande Zonnepark Broekheurne?
Het geplande zonnepark bevindt zich ten zuidwesten van de Broekheurne. Ten noorden van het plangebied loopt de Usselerveenweg en aan de oostzijde de Riethermsteeg. Ten noordwesten van het plangebied ligt het recreatiegebied Het Rutbeek (zie afbeelding hieronder).
Het totale plangebied van het zonnepark is 15 hectare groot. Het zonnepark krijgt een vermogen van ongeveer 15 MW. Ter illustratie, dit betekent groene stroom voor ruim 5.000 huishoudens.
Bekijk hier de meest actuele versie van het ontwerp:
☀️ Download hier het landschappelijk ontwerp van het zonnepark
☀️ Download hier de doorsneden van het landschappelijk ontwerp van het zonnepark
Antwoorden op de meest gestelde vragen over het zonnepark:
☀️ Download hier het document met de antwoorden op veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag die niet in het document beantwoord wordt? Neem dan contact op met TPSolar of met Enschede Energie.
Waarom een zonnepark in de Broekheurne?
De gemeente Enschede wil, net als alle andere Nederlandse gemeenten, meer duurzame energie opwekken en uiteindelijk energieneutraal zijn. In de gemeentelijke Energievisie staat wat daarvoor moet gebeuren. Elke regio heeft een zogenaamde Regionale Energie Strategie. In de Regionale Energie Strategie voor Twente is berekend dat er in Enschede verschillende soorten maatregelen nodig zijn om de afgesproken duurzame energiedoelen te behalen. Naast zonnepanelen op zoveel mogelijk daken, zullen ook zonneparken nodig zijn.
De Gemeente Enschede heeft het gebied bij de Broekheurne aangewezen als plek waar de ontwikkeling van een zonnepark (onder voorwaarden) mogelijk is. De voorwaarden staan in de Energievisie en de bijbehorende beleidsregels voor zonne-energie.
Gebiedsagenda Broekheurne
De gemeente heeft in haar beleid vastgelegd dat een zonnepark van deze omvang altijd via een integrale gebiedsgerichte aanpak moet worden opgepakt. Daarom is in 2022 door de gemeente Enschede, buurtkring Broekheurne en Stawel een onafhankelijke gebiedsregisseur aangezocht om een Gebiedsagenda op te stellen. Dit gebeurde in samenwerking met de bewoners, (agrarische) bedrijven en grondeigenaren in de Broekheurne. Er zijn verschillende belangen meegenomen, zoals landbouw, natuur, landschap, recreatie, water én duurzame energie
In juni 2023 is de Gebiedsagenda Broekheurne vastgesteld met daarin de keuze voor een zonnepark in dit gebied. Dit vormde het vertrekpunt voor TPSolar en Enschede Energie om samen een vergunningsaanvraag voor te bereiden voor een zonnepark in de Broekheurne.
Bewonersparticipatie
Zowel TPSolar als Enschede Energie hechten groot belang aan het betrekken van de omgeving bij de planvorming, het ontwerp en de mogelijkheid om financieel te participeren.
Hoe kan je meepraten over het zonnepark in de Broekheurne?
Via inloop- en informatiebijeenkomsten en keukentafgesprekken kan je meedenken over de plannen, het ontwerp, de inrichting, het beheer en het onderhoud van het zonnepark. Met een aantal direct omwonenden is er een kerngroep met geformeerd die meedoet aan de projectvergaderingen met de gemeente.
Hoe kan je meeprofiteren van een zonnepark in de Broekheurne?
TPSolar en Coöperatie Enschede Energie willen op een aantal manieren inwoners van gemeente Enschede en bedrijven in de regio laten meeprofiteren van het zonnepark in de Broekheurne. Het uitgangspunt is dan ook om tenminste 50% lokaal eigendom te bewerkstelligen:
- Je kan financieel deelnemen door middel van buurtaandelen of certificaten
- Er komt een omgevingsfonds om duurzame ontwikkelingen en initiatieven in de Broekheurne te steunen
- Een omwonendenregeling, in de vorm van verduurzaming bijvoorbeeld van de woning of korting op groene stroom;
- We werken samen met lokale bedrijven en organisaties voor de bouw, het beheer en het onderhoud van het zonnepark. Zo zorgen we dat zoveel mogelijk van de positieve effecten van het zonnepark lokaal landen.
Wie is TPSolar?
TPSolar is een Nederlands familiebedrijf dat zonneparken ontwikkelt, financiert, bouwt en beheert. Dat gebeurt op een duurzame en ecologisch verantwoorde manier, en op alle mogelijk geschikte locaties, zoals voormalige stortplaatsen, niet uitgegeven industrieterreinen of (slechtere) landbouwgronden. TPSolar doet dit altijd in samenwerking met landeigenaren, agrariërs, bewoners, gemeenten, provincies en energiecoöperaties. Inmiddels heeft TPSolar acht zonneparken ontwikkeld en gebouwd.
Wie is Enschede Energie?
Enschede Energie is ontstaan vanuit een burgerinitiatief, met als doel om in Enschede duurzame energie lokaal op te wekken. Elke inwoner kan lid worden en tegelijkertijd meedelen in de opbrengsten van de opgewekte stroom. Daarnaast heeft Enschede Energie ook een adviesfunctie, waardoor ze van een energiecoöperatie naar een duurzaamheidscoöperatie zijn gegaan. Op dit moment heeft Enschede Energie maar liefst 26 zonnedaken en 3 zonneparken in bezit. In 2024 hadden zij 880 leden.
Contact
Heb je een vraag? Wil je meedenken over de ontwikkeling van het zonnepark? Of wil je (financieel) participeren in het zonnepark? Neem dan vooral contact met ons op! Dat kan via:
- TPSolar: projectontwikkelaar Emma Hendriks – emma.hendriks@tpsolar.nl of via 023-7410144
- Enschede Energie: Pieter van der Woude – Pieter.vanderWoude@enschede-energie.nl of via 053-2030422