Logo

Zonnepark Lungendonk in Someren in bedrijf

Afgelopen maand werd de elektrische aansluiting van Zonnepark Lungendonk in Someren in bedrijf gesteld. Na verschillende tests levert het zonnepark nu officieel groene stroom aan het net. Binnen zes maanden is de gehele bouw van het zonnepark voltooid. Het is daarmee het vijfde zonnepark van TPSolar. Het is daarnaast voor de eerste keer dat Janssen de Jong Projectontwikkeling betrokken is bij de ontwikkeling van een zonnepark.

Mijlpaal voor TPSolar
Het zonnepark ligt in het Brabantse dorp Lierop, op een perceel aan de Lungendonk, in de gemeente Someren. Het zonnepark is in totaal 11 hectare groot en wekt 12 MWp aan groene energie op. Dit staat ongeveer gelijk aan het energieverbruik van 3.300 Somerense huishoudens.

René Hendriks, directeur van TPSolar, is verheugd met de afronding van de bouw: “Met dit zonnepark is namelijk een mijlpaal voor TPSolar bereikt. Naast dat Zonnepark Lungendonk het vijfde zonnepark is dat wij in Nederland hebben gerealiseerd, wekken we nu officieel groene stroom op voor meer dan 10.000 Nederlandse huishoudens.”

Verduurzamen én vergroenen
Het zonnepark gaat naast het opwekken van zonnestroom ook een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Het beleid van de gemeente Someren stelt dat minimaal 10% van het perceel van een zonnepark moet worden ingezet voor de landschappelijke inpassing. Zonnepark Lungendonk overtreft deze voorwaarde ruimschoots, door in totaal 23% van het perceel in te zetten voor de groeninrichting.

Zo scheidt een brede en natuurlijke groenbuffer de aangrenzende woningen van het terrein. Daarnaast komt er een bloemrijke strook die midden over het park loopt waarop meerdere grote bijenhotels zullen worden geplaatst. Ook zal er rondom het zonnepark bloemrijk grasland ingezaaid worden. Op deze manier gaan verduurzamen én vergroenen bij dit zonnepark hand in hand.

Uitdagingen tijdens bouw
De bouw van Zonnepark Lungendonk was tijdens de wereldwijde pandemie een redelijke uitdaging. Gedurende het project waren er namelijk allerlei logistieke problemen, zoals bijvoorbeeld de levering van de in totaal bijna 26.000 zonnepanelen. René Hendriks legt uit: “Bij dit zonnepark duurde de bouw helaas bijna twee keer zo lang als normaal. Ik ben blij dat wij, samen met de hulp van verschillende experts en lokale partijen, dit project uiteindelijk toch succesvol hebben kunnen realiseren. Ik ben erg trots op het eindresultaat!”

Lokale betrokkenheid
Samen met de hulp van verschillende lokale- en regionale bedrijven is het zonnepark aan de Lungendonk gerealiseerd. Zo verzorgde tijdens de bouw een restaurant in Lierop de volledige catering en een elektrotechnisch familiebedrijf uit Helmond verzorgde de beveiliging. Nu het zonnepark gerealiseerd is gaat laatstgenoemd bedrijf de komende jaren bij het zonnepark helpen bij mogelijke elektrotechnische aspecten.

Wat daarnaast bijzonder is aan Zonnepark Lungendonk, is dat Janssen de Jong Projectontwikkeling voor 50% eigenaar is. De projectontwikkelaar met vestigingen in Son en Breugel, Arnhem, Utrecht en Hengelo, wil een voorloper zijn in het ontwikkelen en toepassen van circulaire totaaloplossingen. Participeren in een zonnepark was daarom een logische vervolgstap, zo legt Tom van der Horst, ontwikkelingsmanager bij Janssen de Jong Projectontwikkeling, uit: “Als onafhankelijke en risicodragende projectontwikkelaar zijn we met name gespecialiseerd in woningbouwprojecten. Vanuit onze ambities op het gebied van klimaat- en milieubewustzijn kijken we vanuit een breder perspectief naar onze leefomgeving. We willen voor beweging in de markt zorgen en impact maken met CO2 besparing door duurzame energieopwekking. Met Zonnepark Lungendonk zetten we een concrete stap in het verlagen van de C02-footprint in de regio.”

Financiering via burgerparticipatie
De financiering van Zonnepark Lungendonk is daarnaast voor een groot deel gefinancierd door burgerparticipatie via ZonnepanelenDelen: het grootste platform voor investeringen in zonne-energie. Particulieren investeren via de zogenaamde ZonneDelen. Het rendement van een ZonneDeel beweegt mee met de stroomprijs en de hoeveelheid opgewekte zonnestroom. De inwoners van Someren hadden de mogelijkheid om met voorrang financieel te participeren. Daarnaast kregen alle omwonenden binnen een straal van 500 meter van het zonnepark een gratis ZonneDeel.