top of page

Zonnepark Hoogveld-Zuid

Zonnepark Hoogveld-Zuid Uden is het eerste project dat TPSolar ontwikkelde in Nederland. Haar partner ontwikkelde eerder al tientallen projecten in Duitsland. Uden kwam niet zomaar uit de bus: het is een ambitieuze gemeente. Zo heeft Uden de ambitie in 2035 energieneutraal te zijn. Alle energie die dan in Uden wordt gebruikt moet dan uit duurzame (groene) stroom bestaan die in de eigen gemeente wordt opgewekt. Door de realisatie van Zonnepark Hoogveld-Zuid heeft TPSolar hen een handje geholpen. Het zonnepark, geopend op 4 juli 2018, strekt zich uit over 14 hectare waarop 43.000 zonnepanelen zijn geplaatst. 3.500 huishoudens worden zo van duurzame stroom voorzien.

Slim grondgebruik

Het zonnepark is gerealiseerd op een niet uitgegeven deel van het industrieterrein Hoogveld-Zuid, daarom waren de eisen omtrent de landschappelijke inpassing minder hoog. Het alsnog bruikbaar inzetten van deze grond past uitstekend binnen de energie-ambities van de gemeente Uden. 

125 Kempische Heideschapen

Drie keer per jaar grazen er zo’n 125 Kempische Heideschapen een paar weken in het zonnepark in Uden. Dit schapenras komt oorspronkelijk uit de Brabantse Kempen en houdt van verschillende soorten grassen, struiken en heiden. Daarnaast kenmerkt dit ras zich door rust en gelatenheid. Ze voelen zich snel op hun gemak in een nieuw gebied en laten zich goed sturen door een herder en hond. 

Lokale schaapherder en zijn Bordercollie

De schapen horen bij lokale schaapherder Dirk uit Odiliapeel. Hij begeleidt samen met Lynn, een enthousiaste bordercollie van 4 jaar oud, de schapen. Samen zetten zij zich in voor het natuurlijk beheer van het zonnepark. Door een aantal hectare van het zonnepark af te rasteren, wordt er gekeken welke stukken intensiever begrazen moeten worden of welke juist meer de ruimte krijgen. Op deze manier wordt niet alles op gelijke hoogte afgemaaid, maar krijgt juist de flora en fauna in dit gebied de kans zich voort te planten. Op deze manier wordt Zonnepark Hoogveld-Zuid niet alleen gebruikt voor de productie van duurzame energie, maar ook voor het in stand houden van de biodiversiteit.

Powerpeers

Inwoners uit Uden kunnen door het samenwerkingsverband tussen TPSolar en Powerpeers groene stroom afnemen die wordt opgewekt door het zonnepark. Powerpeers, één van de partners van TPSolar, is een online platform dat schone energie verdeelt op basis van vraag en aanbod. Voor Uden heeft het bedrijf een eigen community ingericht waar belangstellende Udenaren terecht kunnen. 

Barry.jpg

Contact

Heeft u een opmerking, suggestie of vraag omtrent
zonnepark Hoogveld-Zuid in Uden?

 

             Neem dan contact op met

             Asset manager Barry Lamers 

            barry.lamers@tpsolar.nl of 023 741 01 44.

bottom of page