Logo

Particuliere investeerders investeren 5 miljoen euro in TPSolar

8 maart 2023

De crowdfunding campagne van TPSolar is succesvol afgerond. Via het platform van ZonnepanelenDelen is de benodigde 5 miljoen euro financiering in vier investeringsrondes opgehaald. Dit gebeurde in een klein half jaar en er werden zelfs investeringsrecords op het platform van ZonnepanelenDelen verbroken. TPSolar gebruikt het geïnvesteerde bedrag om een portfolio van zonne-energieprojecten in Nederland verder te ontwikkelen. Het is voor het eerst dat een zonnepark ontwikkelaar op deze manier Nederlanders laat meeprofiteren van de opbrengsten van groene energie. Samen versnellen wij op deze manier de energietransitie.

Waardevol voor verdere groei TPSolar
Investeerders konden door middel van een senior obligatielening instappen met een korte looptijd van 3 jaar en een jaarlijkse 5% rente. Samen met bijna 1000 ZonneDelers is het bedrag van €5 miljoen aan investeringen opgehaald. René Hendriks, directeur van TPSolar, is erg blij met dit resultaat. “Het is mooi om te zien hoeveel particuliere Nederlandse investeerders willen bijdragen aan de ontwikkeling van meer zonnepark-projecten. Wij zijn als bedrijf erg trots op het resultaat. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van externe financiers en kunnen wij onze projecten in eigen beheer blijven ontwikkelen. Belangrijk is dat wij onze zonneparken blijven ontwikkelen volgens onze eigen visie en op een ecologisch en maatschappelijk verantwoorde manier.”

Samenwerking met ZonnepanelenDelen
ZonnepanelenDelen is het platform voor het financieren van zonne-energie projecten. Eerder kon men via het platform al investeren in de bestaande zonneparken van TPSolar (zoals in Dordrecht en Someren). Onderling bestond er dus al een fijne samenwerking tussen ZonnepanelenDelen en TPSolar.

Uiteindelijk is gekozen om met het partnerschap nog een stap verder te gaan door een grote investering in TPSolar mogelijk te maken voor de ontwikkeling van nieuwe zonneparken. Deze vorm was ook voor ZonnepanelenDelen nieuw. Sven Pluut, directeur van ZonnepanelenDelen, is erg tevreden met de samenwerking. “We zijn als ZonnepanelenDelen ontzettend trots dat wij een bijdrage hebben kunnen leveren aan de groei en successen van TPSolar. Het is een mooi familiebedrijf dat veel voor elkaar krijgt.”

Over de visie achter de samenwerking met een platform zoals ZonnepanelenDelen is René Hendriks van TPSolar duidelijk. “De overgang naar hernieuwbare energiebronnen gaat ons allemaal aan. Het is een enorme opgave die alleen gaat lukken als wij samenwerken. Hoe mooi is het dat men dan op deze manier helpt bij het verder ontwikkelen van onze projecten, om uiteindelijk mee te kunnen profiteren van diezelfde projecten.”

Financiering in recordtijd opgehaald
De investeringsrondes zorgden voor records bij investeringsplatform ZonnepanelenDelen: er werd nog nooit eerder binnen 24 uur zo’n hoog bedrag geïnvesteerd (€883.750). Ook de laatste tranche was een doorslaand succes en het gewenste bedrag werd in een halve week al opgehaald. TPSolar is dus de eerste zonnepark ontwikkelaar die op deze manier het investeringsplatform heeft ingezet. Sven Pluut: “Met deze € 5 miljoen euro aan financiering kan TPSolar grote stappen voorwaarts maken in het ontwikkelen en realiseren van haar pijplijn aan zonneparken. Geweldig dat ons platform vraag en aanbod zo goed bij elkaar kan brengen. Dank aan alle ZonneDelers voor hun investeringen en aan TPSolar voor het in ons gestelde vertrouwen om de financiering rond te krijgen.”

Waar worden de investeringen de komende jaren voor gebruikt?
De investeringen worden gebruikt om de voorbereidende kosten te dekken van nieuwe zonneparken, zoals het verkrijgen van omgevingsvergunningen en het reserveren van netaansluitingen. TPSolar heeft al 6 zonneparken met succes gerealiseerd: in Uden, Zeewolde, Dordrecht, Someren en 2 in Lochem. Hiermee worden al meer dan 17.000 huishoudens van groene stroom voorzien. De komende jaren worden dat er meer, mede door de opgehaalde financiering. Op de planning staan namelijk nog eens 20 projecten, om uiteindelijk zonnestroom op te kunnen gaan wekken voor 100.000 huishoudens in totaal.