Logo

TPSolar wil miljoen euro ophalen om zonneparken te ontwikkelen

28 juni 2022

Met een nieuwe investeringsronde via ZonnepanelenDelen gaat TPSolar de komende jaren verschillende zonneparken ontwikkelen in Nederland. Investeerders kunnen vanaf 2.500 euro instappen en meeprofiteren van de opbrengsten van die groene energie.

Met zes gerealiseerde zonneparken in Uden, Dordrecht, Zeewolde, Someren en twee in Lochem (Berkelweide & Armhoede) worden al ruim 17.000 huishoudens van groene stroom voorzien. Maar dat zullen er de komende jaren een stuk meer worden. Erik Wieffer en René Hendriks, de oprichters van TPSolar, zien hoe urgent de energietransitie is en willen daar met TPSolar aan bijdragen. Hun ambitie is groot. “Wij gaan de komende jaren een portfolio van 500MW aan zonneparken ontwikkelen”, zegt Hendriks. “Want de overgang naar hernieuwbare energiebronnen gaat ons allemaal aan.”

Hulp bij ontwikkelingsfase zonneparken
Zo’n grote opgave vraagt om samenwerking. Daarom slaan Erik en René de handen ineen met ZonnepanelenDelen. “Zij zijn het grootste investeringsplatform voor zonne-energie”, aldus Hendriks. “Ze maken het voor iedereen mogelijk om bij te dragen aan duurzame energie in Nederland.”

Sven Pluut, oprichter van ZonnepanelenDelen, ziet in TPSolar bovendien een uitstekende partner om samen een nieuwe stap mee te zetten. “We hebben altijd de focus gelegd op investeringen voor de bouw en exploitatie van projecten”, zegt hij. “Bij deze samenwerking gaan we een stapje verder en kunnen we TPSolar ook helpen met de ontwikkelingsfase van nieuwe projecten.”

Voorbereidende kosten van zonneparken lopen op
Door middel van een obligatielening via ZonnepanelenDelen kan TPSolar de voorbereidende kosten dekken van nieuwe parken, zoals voor het verkrijgen van omgevingsvergunningen en het reserveren van netaansluitingen. De ontwikkelingsfase van projecten wordt duurder, aangezien netaansluitingen gereserveerd moeten worden om de positie voor de netcapaciteit te behouden, en door de strengere eisen rond de landschappelijke inpassing.

“Om te voorkomen dat alleen grote kapitaalkrachtige bedrijven nog projecten kunnen ontwikkelen, bieden wij de mogelijkheid om dit werkkapitaal te financieren”, aldus Pluut.

Minder afhankelijk van externe financiers
Met een eerste tranche wil TPSolar een miljoen euro ophalen. Daar kan iedereen vanaf een startbedrag van 2.500 euro mee in investeren. De looptijd van de obligatie is drie jaar en jaarlijks krijgen investeerders een uitkering van netto 4 procent.

“Klanten zoals TPSolar kunnen op deze manier in een vroeg stadium al burgers betrekken bij de projecten”, zegt Pluut. “Daardoor zijn ze minder afhankelijk van externe financiers. Ze kunnen het project vervolgens ook in eigen beheer ontwikkelen en volgens hun eigen visie.”

Ecologie
TPSolar blinkt uit in het bouwen van duurzame en ecologische parken en kiest voor verantwoorde locaties zoals voormalige stortplaatsen, bijvoorbeeld de Zonneparken Armhoede in Lochem en Transberg in Dordrecht, of minderwaardige landbouwgronden. Op deze zonneparken worden ook planten en bloemen ingezaaid, en het groen wordt gemaaid door schapen. Daarnaast wordt het hekwerk zo gebouwd dat kleine dieren zoals konijnen en hazen, maar ook grote dieren zoals vossen en dassen het terrein kunnen betreden.

TPSolar blinkt uit in het bouwen van duurzame en ecologische zonneparken.

Samenwerken met lokale partners
Om de projecten te realiseren, kiest TPSolar telkens voor lokale partners. “We gaan graag de samenwerking aan met landeigenaren, agrariërs, omwonenden, gemeenten, provincies en energiecoöperaties”, aldus Hendriks van TPSolar. Zo is bijvoorbeeld Zonnepark Lungendonk gerealiseerd en onderhouden met de hulp van verschillende lokale en regionale bedrijven. Een restaurant uit Lierop alle catering tijdens de bouw, een bedrijf uit Helmond heeft alle grondwerken en groenvoorzieningen uitgevoerd en gaat deze laatste ook onderhouden. En een elektrotechnisch familiebedrijf uit Helmond verzorgt de beveiliging en het elektrotechnisch onderhoud.